W świetlicy szkolnej , w ramach ogólnopolskiego projektu edukacyjnego „Zdrowo jem, więcej wiem”, zrealizowaliśmy konkursowe zadanie „Uczymy się dobrych nawyków – drugie śniadanie”. Zanim przeszliśmy do wykonania rysunku drugiego śniadania, zostało przeprowadzonych kilka zajęć na temat zbilansowanego żywienia. Dzieci dowiedziały się, że produkty spożywcze, które jemy na co dzień, możemy podzielić na pewne grupy. Dietetycy, czyli ludzie zajmujący się zdrowym odżywianiem, stworzyli 5 grup produktów, które powinniśmy uwzględniać w naszym całodziennym jadłospisie. Do tych grup zaliczamy: produkty zawierające białka, warzywa i owoce, tłuszcze, produkty zbożowe oraz nawodnienie. Zgodnie z tą zasadą tylko urozmaicona i zbilansowana codzienna dieta ( czyli zawierająca produkty ze wszystkich 5 grup) jest w stanie zapewnić optymalne spożycie wszystkich niezbędnych składników. Zasada urozmaicenia powinna odnosić się do wszystkich posiłków. Świetliczaki w grupach tworzyły „Talerz zdrowego żywienia” z wykorzystaniem ilustracji wielu produktów oraz domalowywały też według własnego pomysłu. Propozycją dla dzieci, innego urozmaiconego drugiego śniadania, było wykonanie sałatki jarzynowej. Dzieci w grupach, z ugotowanych warzyw, które obrały i pokroiły, przygotowały sałatkę. Oczywiście każdy Świetliczak miał okazję skosztować.
Było smacznie i wesoło!